Bij oud en nieuw horen natuurlijk oliebollen, hier vind je het recept waarmee je mijn populaire oliebollen kunt maken. In de video deel ik veel tips, die ik niet allemaal kan uitschrijven, dus kijk ook vooral de video als je extra tips wilt hebben. Ik wens jullie alvast een heel gelukkig nieuwjaar en hoop dat jullie lekker gaan genieten van deze oliebollen! p.s. ik heb de hoeveelheden gehalveerd t.o.v. het boodschappenlijstje wat eerder online stond, omdat veel mensen dit jaar misschien niet heel veel oliebollen willen maken ivm de huidige regels leek mij dit handiger. Je kunt het recept natuurlijk gewoon 2x of 3x of vaker doen ;).
Video
Aantal:15 oliebollen (ongeveer)
Ingrediënten
Oliebollen:
- 375 g bloem
- 0,5 el kaneel
- 1 tl zout
- 5 g gist (gedroogde instant gist) 1tl+1ml
- 8 g witte basterdsuiker 1,5 tl
- 275 ml melk
- 100 ml bier
- 18 g boter
- 1 ei(eren)
- 100 g witte rozijnen
- 100 g donkere rozijnen
- 1 kleine goudreinetten
Overig
- zoveel olie als in je frituurpan nodig is, ik zorg er meestal voor dat ik 3 a 4 liter heb Ik gebruik zonnebloemolie
- poedersuiker voor over de oliebollen
Ik maak (een deel van) mn oliebollen vaak ook met kaneelsuiker aan de buitenkant, maar is optioneel:
- 100 g suiker
- 1 tl kaneel
Benodigde materialen
- Frituurpan of andere pan waar veel olie in past ;). (frituurpan werkt wel het makkelijkst)
- IJsschep
- Frituurschep/schuimspaan (metaal, moet tegen de hete olie kunnen)
Instructies
Korte beschrijving van het recept! In de video zie je veel tips en tricks ;).
Voorbereiding
- Dit doe ik meestal al de avond van tevoren: wel de rozijnen in water of wijn/port (of combi). Ik doe 100g blanke en 100g donkere rozijnen, maar je kunt ook 1 soort gebruiken. Zorg dat het onder vloeistof staat. Zodra je het beslag gaat maken: laat de rozijnen uitlekken in een zeefje oid.
- Schil en snijd 1 goudreinet appel
- Verwarm 275 g melk tot lauwwarm (vingertemp) en zorg er ook voor dat je 100 g bier op kamertemp is en voeg dit toe aan de melk. (als je bier koud is, kun je de melk nog wat warmer maken, zodat het samen vingertemp is)
- Smelt 18 g boter.
Beslag maken
- Doe de volgende ingrediënten in de mengkom:
- – 375 g bloem
- – 0,5 el kaneel
- – 1 tl zout
- – 5 g gist (= 6 ml)
- – 8 g witte basterdsuiker (=1,5 tl)
- Voeg langzaam de melk met bier toe terwijl je met de handmixer blijft mixen. Steeds een beetje vloeistof toevoegen en mixen (lage stand, moet niet luchtig gemixt worden, alleen gemengd)
- Voeg 1 ei toe en mix dit er kort doorheen
- Voeg de gesmolten boter toe en mix dit er kort doorheen
- Voeg de rozijnen en appels toe en roer dit er doorheen
- Doe het oliebollenbeslag in een kom waar genoeg ruimte is om to groeien (tot dubbel volume) en dek het af met een vochtige theedoek of een huishoudfolie
- Maak een rijskast van je oven door onderin wat kopjes/pan/bakje met kokend water te zetten en daarboven je bak met oliebollendeeg. Doe de oven dicht (oven NIET aanzetten).
Oliebollen maken:
- Na ongeveer 1,5 uur zou je deeg mooi gerezen moeten zijn. Ondertussen kun je je frituurpan/pan met olie klaarmaken en alles klaarleggen wat je nodig hebt (dit laat ik zien in de video)
- Je kunt ook (optioneel) kaneelsuiker maken door 100g suiker te mengen met 1tl kaneel.
- Zorg ervoor dat je olie warm is (175 graden)
- Neem een ijsschep (of 2 lepels) en doe ballen met deeg in de hete olie.
- Draai het af en toe om tot het geheel mooi en goed bruin is.
- Voor de zekerheid kun je je eerste oliebol even testen door deze er eerst uit te halen en doormdiden te doen. Als de binnenkant nog vloeibaar is, dan moet het nog wat langer ;).
- Optioneel: rol de oliebollen, als ze nog warm zijn, door de kaneelsuiker.
- Eet smakelijk en alvast een heel gelukkig nieuwjaar!
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer