Zwitserse room is een combinatie van banketbakkersroom (gele room) met slagroom. Ikzelf vind dit echt verschrikkelijk lekker! Nog veeeel lekkerder dan gewoon gele room. Dit gebruik ik ook als vulling in tompoucen en crompoucen (en alles wat daarop lijkt haha). Hieronder vind je mijn recept.
1vanillestokjeals je een heel groot en dik stokje hebt, kun je ook de helft doen
500g(volle) melkvolle melk geeft wel de lekkerste (en meest volle) smaak ;)
100gsuiker
45gcustardpoederof maizena, maar dan wordt het wat minder geel
3steidooierErgens tussen de 40-50 gram zou mooi zijn, Ik had precies 45 gram uit 3 M eieren.
3blaadjes gelatine
300gslagroom
1zakjeklopfix
1zakjevanillesuiker
Benodigde materialen
Basis bakbenodigdheden
Instructies
Gele room maken
Doe ook 450g melk (niet alles dus) in de pan.
Haal het merg uit 1 vanillestokje en doe dit merg en het stokje ook in de pan.(je kan minder doen als je hele dikke grote vanillestokjes hebt)
Breng dit samen aan de kook.
Doe ondertussen 3 blaadjes gelatine in een bakje met water.
Meng ondertussen de 100g suiker en 45g custardpoeder door elkaar in een bakje.
Voeg 50g melk toe (in kleine etappes) en meng het tot je een mooi papje hebt.
Voeg 3 eidooiers toe aan dit papje en mix dit goed door. Weet je niet hoe je eieren moet scheiden? Kijk dan deze video.
Als de pan met melk kookt, haal je de pan van het vuur en haal je de vanillestokjes eruit.
Giet een klein beetje van de hete melk door het ei/suiker/custard papje en mix gelijk goed door met de garde. Voeg dan nog een beetje hete melk toe en mix het weer goed door. Doe als laatste alles terug in de pan.
Zet het op een laag vuurtje en blijf met je garde goed doorroeren. Op een gegeven moment begint het een beetje te klonteren, blijf goed doorroeren en dan wordt het geheel opeens veel dikker. Haal het dan van het vuur!
Blijf goed met je garde mixen (schraap tussendoor even langs de rand met een pannenlikker) en als je een mooi glad geheel hebt, kun je het in een bakje doen.
Knijp nu de gelatine uit en voeg dit toe, roer het er doorheen.
EXTRA TIP: als je toch (te) veel klonten in je room hebt, kun je het even in een hakmolentje doen of een staafmixer erin zetten en het op die manier toch glad maken..
Dek de room gelijk af met huishoudfolie (druk dit direct op de banketbakkersroom) en laat het afkoelen. Eerst tot kamertemperatuur en dan in de koelkast koud laten worden.
Zwitserse room maken
Als de gele room helemaal afgekoeld is kun je verder. De verhouding van gele room op slagroom is 2:1. Dus je neemt qua gewicht de helft slagroom van je gele room. Ik had 600 g gele room en heb dus 300 g slagroom gebruikt.
Doe 300 g slagroom in een mengkom met 1 zakje klopfix en 1 zakje vanillesuiker en klop dit stijf.
Klop ook de gele room even los.
Spatel beide mengsels door elkaar heen. (rustig spatelen, niet lomp roeren of mixen)
Je Zwitserse room is klaar. Ik ben benieuwd wat je hiermee gaat maken. Deel je resultaat op social media en tag mij erin!
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer