Voor de kerstdagen kun je een heerlijke slof gaan maken! Het is een uitgebreider recept, zo voor de kerstdagen. Je kunt ook een andere topping doen dan stoofperen ;). In deze video gebruik ik 2 sloffenringen, maar je kan het ook maken met een ronde vorm van 24 cm. Ik vind sloffen ontzettend lekker en heb het meerdere keren gemaakt, maar het is niet iets wat ik echt met regelmaat maak. In deze video zul je zien dat niet alles in 1x goed gaat bij mij, maar ik laat dit juist aan jullie zien omdat ik hoop dat dit jullie ook juist helpt.
evtrasp van 0,5 citroenIk doe dit zelf meestal niet of maar heel weinig, want ik vind dat niet heel lekker, maar dit zie ik eigk wel altijd in de slof recepten.. Dus daar kun je zelf wel voor kiezen ;).
150gramamandelspijs(ik gebruik zo'n pakje van dr oetker)
250gslagroommisschien iets meer nodig, afhankelijk van of/hoeveel slagroom je als topping wilt doen of dat je hiervoor ook banketbakkersroom/zwitserse room wilt gebruiken.
1zakjevanillesuikeroptioneel
evtzakje klopfix als je de room wat langer stijf wilt houdendit doe ik niet in de video, maar zou wel kunnen helpen
2 sloffenringen (of 1 sloffenring en ze dan om de beurt bakken) en een bakplaat OF een springvorm van ongeveer 24 cm
Deegroller (of wijnfles)
spuitzakken en spuitmondjes (het kan ook zonder, maar dit maakt het mooier)
Instructies
Deeg maken
Doe de volgende ingrediënten in een mengkom en mix dit tot het romig begint te worden:
- 175 g roomboter
- 90 g witte basterdsuiker
- 60 g lichte basterdsuiker
- 1 eidooier
Roer in een apart kommetje de volgende ingrediënten door elkaar:
- 250 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 ml zout
- optioneel een beetje citroenrasp (zie video voor mijn advies en mening ;))
Voeg dit bakje met bloem etc toe aan de mengkom. Kneed dit er doorheen (of mix even kort op een lage stand en kneed het daarna).
Doe het deeg in huishoudfolie (maak er een platte plak van) en leg dit in de koelkast voor minstens 30-60 min.
Sloffenbodems maken
Verwarm de oven voor op 200 graden
Bekleed een bakplaat met bakpapier (voor sloffenring, voor een springvorm neem je een bakpapier voor in de springvorm)
Haal het deeg uit de koelkast
Meng 150 g amandelspijs met 0.5 ei (of meer, afhankelijk van hoe stijf/los je het wilt hebben)
Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 0,8-1 cm hoog
Snijd met de sloffenring of springvorm-ring (gesloten) de vorm uit het deeg
Leg het op de bakplaat (of op de bodem van de springvorm)
Verdeel de amandelspijs over de bodems, maar laat een rand van ongeveer 1 cm vrij
Vet de binnenkant van de ring(en) in en zet dit weer om het deeg (als je maar 1 ring hebt, dan bak je er 1 tegelijk)
Zet het in de oven voor 20-25 min (tot mooi bruin)
Laat het afkoelen.
Zwitserse room + slagroom (evt kun je er ook voor kiezen om geen Zwitserse room te maken, maar gewoon banketbakkersroom te gebruiken)
Maak ook de banketbakkersroom als je dit nog niet gedaan hebt. Het recept vind je hier. Deze moet ook goed afkoelen, dus moet ook ruim van tevoren gemaakt worden.
Klop de slagroom stijf. (evt met 1 zakje vanillesuiker en evt 1 zakje klopfix)
Maak de zwitserse room door 175 g opgeklopte slagroom en 350 g banketbakkersroom door elkaar te spatelen (niet mixen of hard mengen). Bekijk deze video om goed te zien hoe je zwitserse room moet maken.
Slof afmaken
Verdeel de Zwitserse room over de bodem
Leg hierop de stoofperen (ik sneed ze in plakjes)
Maak hier toefjes slagroom op
Eet smakelijk en hele fijne kerstdagen! :)
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer