In dit recept gebruiken we het simpele deeg om snelle kaneelbroodjes te maken!
Video
Aantal:12 kaneelbroodjes
Ingrediënten
- 1 x basisrecept simpel deeg recept vind je hieronder – ik heb wel 0,5 tl kardemom toegevoegd!
- 75 g roomboter beetje zacht (ik deed het even in de magnetron)
- 75 g lichtbruine basterdsuiker
- 1,5 el kaneel
- 0,5 tl kardemom optioneel
- 1 ei
- evt pecannoten optioneel
Glazuur (optioneel)
- 50 g poedersuiker
- 2 tl melk of water, sapje, griekse yoghurt..
Benodigde materialen
- Basis bakbenodigdheden
- Bakvorm (26×16 brownie bakblik was goed voor mijn formaat)
Instructies
- Zet de oven aan op 200 °C (boven- en onderwarmte)
- Meng 75 g zachte roomboter, 75 g lichbruine basterdsuiker, 1,5 el kaneel en evt 0,5 tl kardemom en zet dit aan de kant.
- Maak het basis deegje (evt met 0,5 tl kardemom door het mengsel met zelfrijzend bakmeel heen), bekijk de instructies en video verderop onderaan deze pagina.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 26x32cm (deze maat is voor 1x recept).
- Smeer het deeg in met het kaneel/boter mengsel, maar laat een randje aan 2 kanten vrij (bekijk de video om te zien welke kanten ik bedoel).
- Optioneel: wil je er pecannoten doorheen doen? Hak deze dan fijn en verdeel deze er overheen.
- Rol het zo strak mogelijk op en druk de rol een beetje dicht.
- Leg de rol op een snijplank, snijd de uiteindes eraf en snijd de rest in 12 plakjes (van ongeveer 2 cm).
- Neem een bakvorm en doe daar wat bakpapier in, leg de plakjes in de bakvorm.
- Klop een ei los en smeer het ei over de plakjes heen.
- Doe het in de oven, bij mij duurde dit ongeveer 19 min.
- Ondertussen kun je je aanrecht schoonmaken en alvast 50 g poedersuiker afwegen en klaarzetten.
- Zodra de kaneelbroodjes uit de oven komen kun je de glazuur maken door de poedersuiker te mengen met 2 tl melk (maar dit kan ook met water/sapje of griekse yoghurt). Hoeveelheid vocht wat nodig is kan verschillen, dus check wat voor jou de juiste consistentie geeft!
- Verdeel dit over de kaneelbroodjes en eet smakelijk! 🙂
Notities
In deze video zie je de test die ik gedaan heb met de uiteindes in de magnetron, let op dat mijn magnetron helemaal vies geworden was doordat de boter/kaneel zich door de hele magnetron verspreid heeft ;). Hier zou je dus nog wat op moeten bedenken, zoals bijvoorbeeld het deeg zo dichtvouwen dat alle boter/kaneel alleen binnenin zit en er niet uit kan, of misschien met een deksel/folie erover? (Niet een deksel vastdrukken, dat gaat ook ontploffen denk ik) Misschien ga ik hier later nog meer mee testen…
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer
BESPREEK DIT RECEPT
Dit is het basisrecept voor een simpel deeg, waarmee je pizza en knoflookbrood kunt maken, maar ook lekkere kaneelbroodjes of andere zoete broodjes! Omdat het zo simpel en lekker is, noem ik het sjoemel deeg! 🙂
Video
Aantal:1 x recept (2 pizza’s of 12 kaneelbroodjes)
Ingrediënten
Deeg (voor ongeveer 2 pizza's OF 12 kaneelbroodjes)
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 250 g griekse yoghurt belangrijk dat dit echt griekse yoghurt is!
- 0,5 tl zout
Instructies
- Doe 250 g zelfrijzend bakmeel met 0,5 tl zout in een kom en roer dit door elkaar (je kunt wat meer/minder zout doen, smaken verschillen per persoon)
- Voeg 250 g griekse yoghurt toe en roer dit eerst even met de spatel en kneed het dan met je handen door elkaar
- Zodra het goed gemengd is, doe je wat bloem op je aanrecht en leg je het deeg hierop, draai het even rond zodat de buitenkant goed bedekt is met bloem en het deeg beter handelbaar is. Nu kun je je handen wassen en is je deeg klaar!
- Het kan soms zijn dat je deeg wat droger of natter is, dat kan verschillen doordat de meel soms wat droger is of door de luchtvochtigheid bijv.. Je kunt altijd iets meer meel of yoghurt toevoegen tot je een goed deegje hebt 😉
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer