Mijn (vernieuwde) oliebollen recept. Ik had al een recept online staan wat ik al denk ik minstens 10 jaar maak (toen had ik nog helemaal niet zo veel verstand van bakken), dus ik heb hem even onder de loep genomen en wat kleine verbeteringen aangebracht. In deze test maak ik een hele kleine hoeveelheid beslag omdat ik een test doe met allerlei verschillende oliebollen recepten/pakjes (juist ook omdat ik wilde weten of mijn recept wel echt het lekkerst is). Dus je wilt vast een grotere hoeveelheid maken dan ik in mijn video doe! Hieronder kun je het aantal wijzigen en dan vermenigvuldigd het recept zich automatisch! Ben je benieuwd naar mijn video met de oliebollen test? Deze komt binnenkort op mijn YouTube kanaal, dus abonneer je daarop om op de hoogte te blijven!
Video
Aantal:10 oliebollen (ongeveer, verschilt heel erg afhankelijk van hoe grote bollen je schept ;))
Ingrediënten
Oliebollen:
- 250 g bloem
- 1 tl kaneel
- 5 g gist (gedroogde instant gist)
- 10 g witte basterdsuiker
- 175 ml volle melk
- 75 ml (winter)bier Je hoeft geen bier te gebruiken natuurlijk, je kan ook 250 ml volle melk doen.
- 0,5 ei
- 15 g roomboter
- 0,75 tl zout
- 50 g gewelde rozijnen Even geweld in heet water
- 50 g gewelde blanke rozijnen Even geweld in heet water
- 50 g elstar appels In kleine blokjes gesneden
Overig
- zoveel olie als in je frituurpan nodig is, ik zorg er meestal voor dat ik 3 a 4 liter heb Ik gebruik zonnebloemolie
- poedersuiker voor over de oliebollen
- keukenrol!
Benodigde materialen
- Frituurpan of andere pan waar veel olie in past ;). (frituurpan werkt wel het makkelijkst)
- IJsschep
- Frituurschep/schuimspaan (metaal, moet tegen de hete olie kunnen)
Instructies
Vulling voorbereiden
- Doe 50 g rozijnen en 50 g blanke rozijnen in heet water en zeef het als het goed geweld is.
- Snijd 50 g elstar appels in kleine blokjes.
Beslag maken
- Roer de volgende ingrediënten in de mengkom door elkaar:
- - 250 g bloem
- - 1 tl kaneel
- - 5 g gist (ong 0.5 eetlepel)
- - 10 g witte basterdsuiker (ong 1 eetlepel)
- Verwarm 175 g melk (tot 50°C) en zorg er ook voor dat je 75 ml (winter)bier op kamertemp is en voeg dit toe aan de melk. Dit mengsel zou ongeveer 40 ℃ moeten zijn. Maar als je geen thermometer hebt moet je vooral even voelen of dit mengsel ong handwarm is.
- Voeg melk met bier toe aan je mengkom
- Voeg 0.5 ei toe
- Mix dit voor ongeveer 3 minuten.
- Smelt (ondertussen) 15 g roomboter en voeg dit toe als je klaar bent met mixen. Mix dit kort door.
- Voeg nu 0.75tl zout toe en mix dit kort door.
- Voeg de vulling toe en roer dit er doorheen
- Doe het oliebollenbeslag in een kom waar genoeg ruimte is om to groeien (tot dubbel volume) en dek het af met een vochtige theedoek of een huishoudfolie
- Zet dit op een warme plek om te rijzen (rond de 40 graden is het best). Ik maak zelf van mijn oven een rijskast door hem van te voren even 1-2 min op een lage stand aan te zetten en dan gelijk weer uit. Met een thermometer check ik dan even de temperatuur, maar je kan ook even VOORZICHTIG met je hand voelen of het ong lichaamstemperatuur is.
Oliebollen maken:
- Na ongeveer 45 min was mijn beslag mooi gerezen. Ondertussen kun je je frituurpan/pan met olie klaarmaken en verwarmen en alles klaarleggen wat je nodig hebt.
- Zorg ervoor dat je olie warm is (180 graden)
- Neem een ijsschep (of 2 lepels) en doe ballen met deeg in de hete olie. (ik doopte de schep eerst even in de warme olie voor ik het in het beslag deed)
- Draai het af en toe om tot het geheel mooi en goed bruin is.
- Voor de zekerheid kun je je eerste oliebol even testen door deze er eerst uit te halen en doormdiden te doen. Als de binnenkant nog vloeibaar is, dan moet het nog wat langer ;).
- Eet smakelijk en alvast een heel gelukkig nieuwjaar!
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer