Fris en lekker zomers recept.Lemonies zijn een soort citroencakejes, maar dan met een wat vastere structuur. Daarnaast zit er een lekker citroen-glazuurlaagje op als topping! Qua hoeveelheid kun je ook 2/3 doen (30 stukjes) voor dit bakblik, check de receptnotities onderaan het recept!
Video
Aantal:45 stukjes
Ingrediënten
- 250 g boter
- 380 g witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 300 g bloem patentbloem of "gewone" tarwebloem
- 2 ml zout
- 110 ml citroensap van verse (biologische*) citroenen + rasp van deze citroenen Hiervoor had ik 2,5 citroenen nodig, maar het kan erg verschillend zijn hoeveel sap er uit een citroen komt. LET OP: dit is voor beslag (80ml)+ topping (30ml)
- 150 g poedersuiker
- optioneel: gele kleurstof hiermee kun je de topping geel maken als je dit leuk vindt
Benodigde materialen
- Bakblik 26x16cm (of 20×20 cm of rond Ø22-24cm)
- (Citrus)rasp
- Citruspers (of je kan de citroenen met de hand uitpersen)
- Basis bakbenodigdheden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°C (meer info)
- Doe bakpapier in je bakvorm – bekijk deze video om te zien hoe je dit makkelijk doet
Beslag
- smelt 250g boter (ik doe dit in de magnetron maar je kan dit ook op een andere manier doen)
- rasp de schil van 1 citroen en houd deze apart voor de topping
- rasp ook de schil van de andere citroenen en pers de citroenen uit (gebruik zoveel citroenen tot je totaal 110 ml hebt)
- meet 30ml/g af voor de topping en zet dit apart
- mix de gesmolten boter met 380g witte basterdsuiker
- mix langzaam de 3 eieren hierdoor
- voeg 300g bloem & 2ml zout toe en mix het kort door
- voeg ook de 80 ml citroensap en de rasp toe (alles behalve de rasp die je apart gezet hebt voor de topping) en mix het er kort doorheen
- doe het in de bakvorm en bak het voor 35-45 min (korter als je 2/3 van recept doet)(korter bakken = structuur meer zoals een brownie/blondie, langer bakker = structuur meer zoals cake)
- laat het afkoelen
Topping
- meng 150g poedersuiker, 30ml citroensap en citroenrasp van 1 citroen
- verdeel dit over de lemonies
- laat dit hard worden, dit kan wel een paar uur duren
Eet smakelijk 🙂
Notities
De lemonies zijn best wat hoger geworden dan ik eigenlijk verwacht had. Later bedacht ik ook dat ik een verkeerde aanname gedaan heb bij het omrekenen, oeps! (ik maakte dit altijd op hele grote platen). Je zou ook 2/3 van dit recept kunnen doen in dit formaat bakblik (dat is wat ik eigk zou doen). Je hebt dan ook niet zo mega veel stukjes als ik nu heb. Ze worden dan ook wat lager. Dus dan kun je 30 stukjes invullen bovenin en dan veranderen de aantallen automatisch. Let op dat het dan wel echt korter in de oven moet! Ik denk tussen de 25-35 minuten.
De hoeveelheden die je dan nodig hebt als je het beslag 2/3 doet:
Bekijk deze video om te zien hoe je makkelijk een vierkant of rechthoekig bakblik voorbereidt: https://youtu.be/1c-bE9kk5J4
*Biologische citroenen: ik gebruik het liefst biologische citroenen omdat we ook de schil gebruiken. Citroenen worden namelijk ingespoten, je zou de citroenen ook goed kunnen wassen voor je de schil gebruikt, maar ik vind het zelf prettiger om biologische te gebruiken.
- 167 g boter
- 253 g witte basterdsuiker
- 2 eieren
- 200 g bloem
- 1 + 1/3 ml zout (ruim 1 ml lepeltje)
- 53ml citroensap voor beslag
- rasp wat je over hebt (nadat je rasp van 1 citroen apart gehouden hebt voor glazuur)
- 30ml citroensap
- rasp van 1 citroen
- 150 g poedersuiker
Bekijk deze video om te zien hoe je makkelijk een vierkant of rechthoekig bakblik voorbereidt: https://youtu.be/1c-bE9kk5J4
*Biologische citroenen: ik gebruik het liefst biologische citroenen omdat we ook de schil gebruiken. Citroenen worden namelijk ingespoten, je zou de citroenen ook goed kunnen wassen voor je de schil gebruikt, maar ik vind het zelf prettiger om biologische te gebruiken.
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer