We maken deze week een lekkere tropische koek, want ik ben wel weer toe aan lekker tropisch weer ;), jullie dan? Voor deze koek maak ik een mango-limoen-curd, het recept hiervoor vind je verderop de pagina. Houd je niet van mango/limoen of vind je het te veel werk om de curd zelf te maken? Dan kun je ook een kant-en-klare jam of curd kopen zoals bijv bosvruchtenjam.
Video
Aantal:1 brownievorm
Ingrediënten
Laag 1:
- 80 g roomboter
- 45 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 g bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 ml zout
- 1 eidooier
Laag 2 (ik maak een mango/limoen curd, maar je kunt ook een bosvruchtenjam kopen bijv)
- 200 g mango-limoen-curd Ik maak hiervoor mijn eigen mango-limoen-curd, bekijk het recept verderop deze pagina.
OF
- 200 g jam of curd (kant-en-klaar) zoals bijv bosvruchtenjam
Laag 3
- 65 g geraspte kokos
- 65 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 eiwit
Benodigde materialen
- Bakvorm (26×16 brownie bakblik)
- Basis bakbenodigdheden
Instructies
- Maak eerst de mango-limoen-curd, bekijk het recept verderop deze pagina.(je kunt in plaats van curd ook kant-en-klare jam of curd gebruiken)
- Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- & onderwarmte)
- Bereid een bakvorm voor met bakpapier
Koek-bodem
- Doe in een mengkom:
- – 100 g bloem
- – 45 g lichtbruine basterdsuiker
- – 75 g roomboter (op kamertemperatuur)
- – 1,5 tl bakpoeder
- – 1 ml zout
- – 1 eidooier
- Meng dit goed met je handen door en verspreid het dan over de bodem van het bakblik. Het lijkt misschien te weinig, maar je moet met veel geduld dit blijven verspreiden tot je een mooie dunne laag hebt. Gebruik de palm van je hand om het wat platter te drukken.
- Zet de bodem in de oven voor 15 min (tot het mooi bruin is) – ondertussen kun je alvast de kokoslaag gaan maken
Kokos-laag
- In een kommetje doe ik:
- – 65 g kokos
- – 65 g lichtbruine basterdsuiker
- – 1 eiwit
- Roer dit goed door elkaar
Afmaken
- Als de bodem uit de oven komt kun je verder met het afmaken van deze koek.
- Verdeel 200 g curd of jam over de bodem van de koek.
- Verdeel daar de kokos kruimels overheen.
- Bak dit nog 15-20 min af tot het mooi bruin is (17 min duurde dit bij mij)
- Laat het afkoelen en snijd het in blokjes.
- Eet smakelijk! 🙂
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer
Kleine aanpassing op het basisrecept voor lemon curd. Je hebt minder dan de helft van dit recept nodig voor de mango-limoen-kokos plaatkoek, dus je kunt het recept halveren.
Video
Aantal:70 g limoensap – geperst – pas deze hoeveelheid aan naar de hoeveelheid sap die jij hebt geperst!
Ingrediënten
Dit is de hoeveelheid die ik in de video gebruikt heb, maar ik minder dan de helft nodig (200g). Je kunt dus ook de helft van dit recept doen.
- 70 g limoensap (optioneel voor guacamole) geperst uit verse limoen, je hebt hiervoor ongeveer 2 limoenen nodig, maar het is heel verschillend hoeveel sap er uit eenlimoen komt
- limoenrasp van alle limoenen Gebruik biologische limoenen of was ze goed! Klik hier voor meer info!
- 140 g mango ik gebruikte mango uit de diepvries
- 115 g suiker
- 140 g boter
- 2 el maizena
- 2 el water
- 140 g gecondenseerde melk Klik hier voor meer info over gecondenseerde melk
Benodigde materialen
- (Citrus)rasp
- Citruspers (of je kan de citroenen met de hand uitpersen)
- Staafmixer of blender
- Basis bakbenodigdheden
Instructies
- Dit recept kun je straks automatisch aanpassen aan de hoeveelheid limoensap die uit jouw limoenen komt. Dit doe je door bovenin bij "aantal" in te vullen hoeveel gram limoensap jij hebt. Dan passen ook alle andere hoeveelheden zich hierin aan.
- Rasp alle limoenen die je wilt gebruiken
- Pers daarna alle sap uit deze limoenen
- Weeg hoeveel limoensap je hebt
- Vul hierboven in hoeveel limoensap je hebt, zodat je weet hoeveel je van de overige ingrediënten nodig hebt. In deze instructies worden ook de hoeveelheden automatisch aangepast, dus volg de instructies verder hieronder.
- Doe 140 g mango, 140 g boter en 115 g suiker met de 70 g limoensap en alle limoenrasp in een pan.
- Doe in een aparte kom 140 g gecondenseerde melk (dit kun je alvast in een grotere kom doen waarin je straks alle curd kun mengen en bewaren)
- Mix in een klein kommetje 2 eetlepels maizena met 2 eetlepels water
- Zet de pan op het vuur en breng het aan de kook
- Laat het 4-5 min koken
- Haal er een staafmixer doorheen of doe het in de blender om de mango fijn te malen.
- Doe het maizena mengsel erin en kook dit mee tot het wat dikker wordt (max een paar min) Blijf de hele tijd roeren.
- Voeg dit nu toe aan de bak met gecondenseerde melk en roer dit door elkaar
- Laat het afkoelen en sluit het daarna goed af en bewaar het in de koelkast
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer