Een pavlova is een schuimtaart, een hele grote meringue, met slagroom en fruit (of een andere topping). Ontzettend lekker! Met dit recept kun je pavlova maken, of gewoon alleen de meringues.
Video
Aantal:1 pavlova (8 pers)
Ingrediënten
Meringue
- 3 eiwitten m eieren (alleen het eiwit nodig, evt extra eieren voor als het scheiden niet helemaal goed gaat ;))
- 200 g witte basterdsuiker ongeveer – afhankelijk van gewicht eiwit (dus beter als je iets meer in huis hebt)
- 1 eetlepel maïzena optioneel
- Zout
Voor de slagroom heb je verschillende opties:
- Een kant en klare bus slagroom
- OF: Een bakje ongeklopte slagroom en suiker
- OF: 1 bakje ongeklopte slagroom (200ml), mascarpone (80g) en (vanille-)suiker (25g)
Voor de topping zijn ontzettend veel opties, kies zelf iets lekkers zoals bijv:
- Aardbeien of combi van andere bosvruchten (kan ook met diepvries bosvruchten)
- Appel en karamelsaus
- Noten en chocolade
- Lemon curd + aardbeien
- Kies zelf een lekkere topping
Benodigde materialen
- Bakplaat
- Evt spuitzakken (en mondjes) als je mini pavlova of meringues wilt spuiten
- Basis bakbenodigdheden
Instructies
Schuimgebak/Meringues
- 1. Verwarm de oven voor op 120°C voor pavlova en 100°C voor meringues (meer info)
- 2. Weeg je mengkom (zodat je straks het gewicht van je eiwitten weet) en zorg ervoor dat je mengkom echt schoon en vetvrij is!
- 3. Scheid je eieren (3 eieren of meer) *check de bonusvideo over eieren scheiden in notities
- 4. Weeg je mengkom met eiwitten en bereken wat het gewicht is van je eiwitten.
- 5. Weeg de witte basterdsuiker af in een aparte komJe hebt 2x het gewicht van je eiwit nodig. Ik had bijvoorbeeld 98 gram eiwit en ik heb dus 196 gram witte basterdsuiker afgewogen
- 6. Doe een snufje zout in de mengkom met eiwit
- 7. Mix het eiwit tot het echt stijf is (tot je de bak op de kop kunt houden)
- 8. Voeg nu (met heel veel geduld!) de suiker toe. Voeg 1 lepel suiker toe, mix het geheel tot het stijf is, voeg dan weer een lepel suiker toe, mix dan weer tot het stijf is.. Enz enz ?
- 9. Je kunt nu (optioneel) een eetlepel maïzena toevoegen. NIET mixen. De maïzena moet er rustig doorheen gespateld wordenMet maïzena is de kans groot dat je mengsel weer een stuk inzakt en je dus minder goed vormpjes kan maken, je krijgt met maïzena wel een wat knapperige buitenkant. Zonder maïzena blijft je mengsel steviger en mooier, maar de buitenkant is dan minder knapperig.
- 10. Neem een bakplaat en doe hier bakpapier op
- 11. Maak een pavlova of maak mini pavlova’s of maak meringues**bekijk bonusvideo 2 om te zien hoe ik de meringues gespoten heb
- 12. Doe je bakplaat in de oven
- 14. Baktijden verschillen heel erg (tussen 1 en 3 uur) en het is ook afhankelijk van de grootte van je vormpjes en jouw smaak. In de oven wordt het vooral gedroogd. Hoe langer je het doet, hoe droger je het bakt. Ik doe de pavlova 1,5 uur en dan zet ik de oven uit en laat ik het in de oven afkoelen. Ik doe de meringues/mini pavlova 1.15 uur.
Pavlova afmaken
- Maak de pavlova af door slagroom & topping op het schuimgebak te doen.
Slagroom opties
- a. Neem een bus kant-en-klare slagroom (deze er wel pas direct voor het serveren op doen, anders zakt het helemaal in)
- b. Klop (koude!) ongeklopte slagroom met een beetje (vanille-)suiker (hoeveelheid naar smaak) stijf
- c. Klop mascarpone (80g) los en voeg (koude!) ongeklopte slagroom (200ml) en (vanille-)suiker (naar smaak, ik doe 25g) toe en mix dit stijf.
Notities
*bekijk hier de bonusvideo over eieren scheiden
**bekijk hier de bonusvideo over het spuiten van meringues
Het live bakken van pavlova en/of meringues kun je hier terugkijken: https://youtu.be/H8j7D0Xq6cI
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer