Deze koekjes heb ik een keer gezien bij masterchef Australië en ik moest en zou ze maken, want ze leken mij zo lekker. En lekker zijn ze zeker! De koekjes smelten echt in je mond weg en de combinatie met de jam en de botercrème is ontzettend lekker.
Video
Aantal:15 +koekjes (afhankelijk van formaat)
Ingrediënten
Koekjes
- 180 g roomboter
- 60 g poedersuiker + extra ter decoratie
- 60 g custardpoeder
- 180 g bloem patentbloem of “gewone” tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
Botercrème
- 100 g roomboter
- 100 g witte chocoladepasta evt vervangen door 100 gram poedersuiker
Jam
- 125 g frambozen-/bosvruchtenjam Ik ga hierbij uit van zo'n standaard jam die best vochtig en dun is, is je jam al best dik, doe dan geen/minder gelatine
- 2 blaadjes gelatine Wil je dit liever niet gebruiken? Het kan ook zonder, maar je jam loopt dan wat meer uit het koekje..
Benodigde materialen
- Bakplaat
- Evt. spuitzak en spuitmondje als je de botercrème erin wilt spuiten
- Basis bakbenodigdheden
Instructies
Koekjes
- 1. Verwarm de oven voor op 180°C (meer info)
- 2. Doe bakpapier op je bakplaat (evt met een beetje vet eronder, voorkomt schuiven)
- 3. Weeg de benodigde ingrediënten af
- 4. Mix 180 g boter tot het luchtig is, ongeveer 2 min op max
- 5. Voeg 60 g custardpoeder en 60 g poedersuiker toe, spatel het eerst even door en mix het dan met de mixer kort tot het 1 geheel is
- 6. Voeg 180 g bloem, 1 tl bakpoeder en 1 snuf zout toe en mix dit kort tot het 1 geheel is
- 7. Draai kleine balletjes van het deeg*
- 8. Leg deze op de bakplaat en druk ze plat met een vork om er streepjes in te krijgen (je kan ze eerst even met je hand wat platter drukken)
- 9. Doe ze in de oven tot ze net licht beginnen te kleuren (14-16 min) (Je kan nu de jam & botercrème gaan maken)
- 10. Laat de koekjes hierna afkoelen
Jam (alleen nodig als je wel gelatine gebruikt)
- 1. Leg 2 blaadjes gelatine in een bakje met koud water
- 2. Verwarm 125 g jam (hoeft niet te koken, wel goed warm zijn)
- 3. Knijp de gelatine uit en roer deze door de jam
- 4. Laat het afkoelen
Botercrème
- 1. Doe 100 gram roomboter (kamertemp) en 100 gram witte chocopasta in een kom
- 2. Mix dit 4-10 min (afhankelijk van de kracht van je mixer) tot het heel erg luchtig is
Afmaken
- 1. Maak koppeltjes van 2 koekjes die qua maat goed op elkaar passen
- 2. Doe op 1 kant van de koppels de botercrème (met spuitzak of met een lepeltje)**
- 3. Doe op de andere kant de jam (jam evt iets verwarmen als hij te veel afgekoeld is)
- 4. Plak de koekjes op elkaar
- 5. Maak het af met wat poedersuiker (dit kan ook voor het serveren)
- 6. Koel de koekjes in de koelkast, zodat de botercrème wat harder wordt en je het makkelijker kan eten
Notities
*klik hier voor een bonus video waarin ik laat zien hoe ik de koekjes dezelfde grootte maak
*klik hier voor een bonus video waarin ik laat zien hoe ik op verschillende manieren de botercrème op de koekjes doe
livesessie terugkijken: https://youtu.be/L-y-wQN-hhw
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer