Kaneelbroodjes zijn ontzettend lekker, maar ik vond het altijd best veel tijd kosten om deze te maken vanwege het deeg. Maar ik heb een ontzettend simpele oplossing gevonden, want met dit simpele deeg (wat ikzelf een sjoemeldeeg noem) kun je heel simpel & snel kaneelbroodjes maken! Voor je het weet ruikt je huis lekker naar deze broodjes en kun je gaan smullen!
Video
Aantal:12 kaneelbroodjes
Ingrediënten
Deeg
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 250 g griekse yoghurt
- 0,5 tl zout
- 0,5 tl kardemom optioneel
Kaneelbroodjes
- 75 g roomboter beetje zacht (ik deed het even in de magnetron)
- 75 g lichtbruine basterdsuiker
- 1,5 el kaneel
- 0,5 tl kardemom optioneel
- 1 ei
- evt pecannoten optioneel
Glazuur (optioneel)
- 50 g poedersuiker
- 2 tl melk of water, sapje, griekse yoghurt..
Benodigde materialen
- Basis bakbenodigdheden
- Bakvorm (26×16 brownie bakblik was goed voor mijn formaat)
Instructies
- Zet de oven aan op 200 °C (boven- en onderwarmte)
Maak de vulling
- Meng 75 g zachte roomboter, 75 g lichbruine basterdsuiker, 1,5 el kaneel en evt 0,5 tl kardemom en zet dit aan de kant.
Maak het sjoemel-deeg (extra simpel deeg)
- Doe 250 g zelfrijzend bakmeel met 0,5 tl zout en evt 0,5 tl kardemom in een kom en roer dit door elkaar
- Voeg 250 g griekse yoghurt toe en roer dit eerst even met de spatel en kneed het dan met je handen door elkaar
- Zodra het goed gemengd is, doe je wat bloem op je aanrecht en leg je het deeg hierop, draai het even rond zodat de buitenkant goed bedekt is met bloem en het deeg beter handelbaar is. Nu kun je je handen wassen en is je deeg klaar!
- Het kan soms zijn dat je deeg wat droger of natter is, dat kan verschillen doordat de meel soms wat droger is of door de luchtvochtigheid bijv.. Je kunt altijd iets meer meel of yoghurt toevoegen tot je een goed deegje hebt 😉
Maak de kaneelbroodjes
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 26x32cm (deze maat is voor 1x recept).
- Smeer het deeg in met het kaneel/boter mengsel, maar laat een randje aan 2 kanten vrij (bekijk de video om te zien welke kanten ik bedoel).
- Optioneel: wil je er pecannoten doorheen doen? Hak deze dan fijn en verdeel deze er overheen.
- Rol het zo strak mogelijk op en druk de rol een beetje dicht.
- Leg de rol op een snijplank, snijd de uiteindes eraf en snijd de rest in 12 plakjes (van ongeveer 2 cm).
- Neem een bakvorm en doe daar wat bakpapier in, leg de plakjes in de bakvorm.
- Klop een ei los en smeer het ei over de plakjes heen.
- Doe het in de oven, bij mij duurde dit ongeveer 19 min.
- Ondertussen kun je je aanrecht schoonmaken en alvast 50 g poedersuiker afwegen en klaarzetten.
- Zodra de kaneelbroodjes uit de oven komen kun je de glazuur maken door de 50 g poedersuiker te mengen met 2 tl melk (maar dit kan ook met water/sapje of griekse yoghurt). Hoeveelheid vocht wat nodig is kan verschillen, dus check wat voor jou de juiste consistentie geeft!
- Verdeel dit over de kaneelbroodjes en eet smakelijk! 🙂
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer