Help! Koken duurt te lang, want ik ben zo lang bezig met snijden.

Koken, je kunt ervan houden of er een hekel aan hebben, maar het zal toch (bijna) elke dag weer moeten gebeuren! Wat ikzelf vaak het meest frustrerend vind is dat het snijden en/of voorbereiden van groentes zo lang duurt, waardoor het gewoon lang duurt voordat ik kan gaan beginnen. Ik vind groentes wel essentieel voor mijn maaltijd en wil altijd voldoende groente in mijn maaltijden gebruiken. Daarom heb ik een aantal tips/trucs die ikzelf toepas waardoor het sneller gaat en ik meer plezier in koken heb! Hopelijk heb jij er ook wat aan. In deze blog bespreek ik een aantal tips:


1. zorg ervoor dat je een scherp mes hebt
2. trucjes voor specifieke groenten sneller klaarmaken
3. slim kopen
4. extra tips voor sneller koken

1. scherp mes

Als je toch moet snijden, kun je het snijden beter wat leuker en makkelijker maken en dit doe je het beste door goede messen te hebben! Als je messen goed scherp zijn, snijd je veel makkelijker door je groenten heen, dit kost minder tijd en ook minder energie! In deze video laat ik je het verschil zien als ik snijd met een scherp of bot mes. Vooral aan het einde van de video zie je dit goed in beeld en dan zie je ook dat ik 2 dezelfde messen heb, waarvan 1 bot is en de ander scherp. Het is dus niet alleen een kwestie van een goed mes kopen! Je moet deze ook aanzetten en/of slijpen om hem scherp te houden, want elk mes zal na een tijdje bot worden. 

Er zijn natuurlijk veel fijne en goede messen, maar ik krijg nog wel eens de vraag welke messen ik heb. Ikzelf vind de messen van Kiwi heel fijn (maar is persoonlijke voorkeur), ik gebruik meestal dit koksmes en dit fruitmes. Het koksmes heeft een heel dun blad en dat vind ik heel fijn werken. 

2. trucjes voor specifieke groentes

Er zijn een aantal groentes waar ik wat “trucjes” voor heb geleerd, wat voor mij het snijden makkelijker (en leuker) maakt. Dus ik zal een paar van deze trucjes delen. Het is natuurlijk per persoon verschillend wat je zelf handig vindt, dus kijk of er wat tussen zit waar je wat aan hebt! Ik ben ook geen professioneel opgeleide kok die snijtechnieken geleerd heeft, dus verwacht dat niet van mij. Maar ik deel juist graag de tips/trucs die ik thuis geleerd heb, die het koken voor mij makkelijker maken en ook makkelijk toepasbaar zijn voor andere thuiskoks :). 

Uien

Ik gebruik vaak uien in mijn eten, omdat dit gewoon heel veel smaak geeft en lekker is! Het snijden vond ik altijd frustrerend, totdat ik ontdekte hoe handig het is om het “kontje” (de kant met de wortels) er niet direct af te snijden, zodat alle laagjes aan elkaar blijven zitten. Ik laat je zien in de video hieronder wat ik bedoel en hoe ik een ui snijd: 

knoflook

Knoflook is voor mij ook een must in veel gerechten, het geeft zoveel smaak! Maar het kan best heel lastig zijn om dat velletje van de knoflook er makkelijk af te krijgen en soms kun je hier best veel tijd mee kwijt zijn. In de video hieronder zie je hier 2 tips voor: 

Tomaten

Voor tomaten snijden heb ik 2 belangrijke tips!
1. Tomaten snijden gaat veel sneller als je goed scherpe messen hebt! Dat heb je in de video hierboven al kunnen zien. 
2. Voor cherry tomaatjes heb ik een trucje om er veel tegelijk te snijden, check deze video: 

Dit zijn trouwens 3 ingrediënten die ik heel vaak in recepten gebruik en deze video’s komen uit mijn kookworkshop: “meer variatie – minder stress” waarin nog veel meer van dit soort video’s met tips en trics aan bod komen. Heb je hier interesse in? Kijk dan vooral even op deze pagina. 

3. slim kopen

Ik kies soms bewust voor maaltijden met groentes waarvan ik weet dat ik het niet hoef te snijden of voor te bereiden. Vaak is dit natuurlijk wat duurder, maar ik weet ondertussen aardig goed welke groentes ik graag “kant en klaar” koop en betaalbaar vind en soms vind ik het wel waard om gewoon iets meer te betalen, zodat ik minder tegen het koken opzie! 

Vanuit de koeling koop ik graag:
– geschrapte wortels – deze kosten vaak €1-€1,50 voor 400-500g en die kun je zo in z’n geheel koken of gebruiken in een wortelsoep of op een tray bake. 
– wokgroenten – deze prijzen variëren wel heel erg, maar ik koop ze graag in de aanbieding of bij de Lidl, want er zitten veel soorten groenten in en als ik die allemaal los moet kopen heb ik veel te veel en kost het bij elkaar ook meer. Hiermee kun je ook supersnel een maaltijd op tafel zetten. 
– ik let altijd goed op aanbiedingen, dus als de gesneden groentes in de aanbieding zijn, dan kies ik wat lekkers uit 🙂 Ik koop bijv ook graag snij-/sperziebonen die ik zo direct in de pan kan doen. 

 

Daarnaast koop ik ook graag groenten uit de vriezer. Dit is namelijk een stuk goedkoper. Veel mensen hebben alleen het idee dat dit minder gezond is, Maar ga eens googlen! Ik heb dat in ieder geval wel gedaan en dan lees je op allerlei verschillende sites dat diepvriesgroente eigenlijk (minstens) net zo gezond zijn als verse. Doordat diepvriesgroente nadat ze van het land komen bijna direct worden ingevroren, zijn ze heel rijp, bevatten veel voedingsstoffen en dus supervers op het moment dat het ingevroren wordt. Verse groente zijn daarentegen lang onderweg en daardoor dus een stuk minder vers als je het koopt en dan ook nog eens een aantal dagen bewaart. Sommige groenten zijn wel minder lekker uit de vriezer dan vers, dus het is dan wel afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken en/of hoe “zacht” je je groenten lekker vindt. Maar ik koop bijvoorbeeld heel graag bloemkool en erwten uit de vriezer! Ideaal bijvoorbeeld voor in curry’s. 

4. overige tips voor sneller koken

receptkeuze

Ik merk dat wanneer ik een nieuw recept maak, het altijd langer duurt om te koken. Wat natuurlijk logisch is! Ik kan dan ook minder goed multi-tasken omdat ik een recept nog moet leren kennen en dan dus eerst al het snijwerk en voorbereidingen moet doen en daarna pas de pan aanzet en ga koken. 

Wanneer ik een recept al vaak gemaakt heb en goed onder de knie heb, dan weet ik uit m’n hoofd wanneer welke stap komt en ook dat er momenten zijn dat ik gewoon aan het wachten ben of alleen af en toe in de pan moet roeren. Zodra ik een recept dus goed ken, wordt het veel makkelijker om te multi-tasken. Dan zet ik alvast wat op het vuur en dan kan ik ondertussen snijden en zo wordt het proces veel sneller. 

Daarom ben ik zelf ook blij met mijn concept wat ik gebruik in de kookworkshop “meer variatie – minder stress”. Want daar leer je 10 basisrecepten/basisprincipes en zodra je deze recepten onder de knie hebt, kun je hier steeds mee blijven variëren. De basis van het recept veranderd niet en als je deze dus goed onder de knie hebt, kun je steeds sneller koken, maar wel blijven variëren. Hebben jullie ook van zulke basisrecepten waar je mee kan blijven variëren? Of lijkt het je leuk om dit te leren, zodat het koken minder stressvol gaat worden en je wel meer variatie krijgt in je koken? Kijk dan even naar deze kookcursus.

planning

Soms weet je al niet wat je moet koken, heb je geen inspiratie of loop je uren in de supermarkt rondjes te lopen. Ik ging vaak te last minute nadenken over het eten en als het al (bijna) etenstijd is, dan wil je niet nog moeten bedenken wat je gaat eten.  Ik heb gemerkt dat het mij echt helpt om te werken met een weekplanning. Ik neem 1 moment om erover na te denken en ook maar 1 moment om boodschappen te doen. Scheelt zo veel tijd! Wil jij ook leren hoe je kunt werken met weekplanningen, waardoor je hele proces sneller gaat? Kijk dan even naar de kookcursus: meer variatie – minder stress.

leer simpel koken pasta

Ik hoop dat ik je in deze blog nieuwe inspiratie heb kunnen geven, waardoor het koken weer makkelijker, sneller en leuker wordt! Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan even mijn social media kanalen. Ik wens jullie natuurlijk weer heel veel kookplezier! 

* deze pagina bevat een paar affiliate links (de messen), dit betekent dat ik een klein percentage krijg van de uitgaven die jij doet op die shop zonder dat het jou wat extra kost)

Yummie, ik houd van cookies! Maar op deze website maak ik ook gebruik van cookies om de website goed te laten werken, voorkeuren op te slaan, analyses te doen en voor marketing doeleinden. Door te klikken op accepteren ga je akkoord met het gebruik van alle cookies. Wil je dat niet, dan kun je de instellingen zelf wijzigen.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.