Hier vind je het basisrecept voor soesjes. Ik laat zien:– hoe je soezendeeg maakt– hoe je hier soezen van bakt– hoe je de soezen vult
Video
Aantal:45 soesjes
Ingrediënten
Soezendeeg
- 100 g roomboter
- 100 g melk
- 100 g water
- 100 g bloem patentbloem of “gewone” tarwebloem
- 4 eieren
- 1 ml zout gebruik een maatlepeltje
Vulling voor je soezen
- Opgeklopte slagroom
- OF frambozenroom recept komt volgende week online
- OF dikke slagroom zoals bij pavlova
Benodigde materialen
- Basis bakbenodigdheden
- spuitzak (kan ook zonder, maar voor een echt gevuld soesje is dit wel nodig)
- spuitmondje rond (kan ook zonder, maar met is wel echt makkelijker)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210°C (meer info)
Soezendeeg maken
- 1. Doe de 100 g water, 100 g melk, 100 g roomboter en de 1 ml zout in een pannetje
- 2. Verwarm het langzaam op een laag vuurtje. Eerst de boter laten smelten en daarna aan de kook brengen
- 3. Als het kookt, van het vuur halen
- 4. 100 g bloem toevoegen en doorroeren met spatel
- 5. Terug op het vuur zetten en ongeveer 3 min koken (blijven roeren) tot het een licht sissend geluid maakt.
- 6. Van het vuur halen en even laten afkoelen
- 7. Ondertussen 4 eieren open breken in een aparte kom
- 8. en alvast een bakplaat klaarmaken met een bakpapier
- 9. Eieren er één voor één doorheen roeren. Let op, of je het laatste ei er wel doorheen moet doen, het moet niet te dun worden, check de video om de consistentie te zien die ik heb. Het moet een gladde/soepele consistentie worden, maar niet uitvloeien.
- 10. Maak bolletjes van 10 gram voor soesjes (ong 30g voor moorkoppen of 40-50g voor bossche bollen), dit kun je doen met 2 lepels of met een spuitzak.
- 11. Doe wat water in een bakje en maak je vinger een beetje nat en druk de puntjes van de gespoten bolletjes glad.
- 12. Bak de soezen ongeveer 20 min (moorkoppen/bossche bollen: 25-30 min) tot ze mooi bruin zijn, tot ook in de dunne randjes.
Vullen
- 1. Snijd met een mesje een kruisje in de onderkant van het soesje
- 2. Doe de vulling in een spuitzak (het liefst met spuitmond)
- 3. Ga met je kop van je spuitzak door het kruisje aan de onderkant van je soesje en druk in je spuitzak om het soesje te vullen.
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer