RECEPT

Tompouce

04-24-tompouce-1
Deze lekkere oranje tompoucen heb ik gemaakt voor koningsdag, maar ze zijn natuurlijk lekker voor elke dag van het jaar! Je kunt ze ook roze maken ipv oranje!
Het recept & boodschappenlijstje hieronder is voor 4 tompoucen, je kunt zelf dit aantal aanpassen en dan veranderd automatisch alles mee.

Video

Aantal:4 tompoucen

Ingrediënten
  

  • 4 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries) ik vind roomboter bladerdeeg het lekkerst
  • 0,5 x recept banketbakkersroom bekijk het recept hier, hieronder zie je ook de lijst met benodigde ingrediënten
  • 200 g slagroom (die je zelf nog moet opkloppen)
  • 1 zakje vanille-suiker
  • 1 zakje klopfix
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 g poedersuiker
  • optioneel: oranje kleurstof (of geel + rood) je kunt de glazuur ook kleuren met bijv het vocht van diepvries zomerfruit, dan wordt het roze en heb je geen kleurstof nodig. Als je een sapcentrifuge hebt, kun je ook proberen om wortelsap te maken en het hiermee oranje te kleuren, ik heb geprobeerd wortels te blenden met water, maar hiermee kleurde het niet heel oranje...

Banketbakkersroom (bekijk het recept hier)

  • Onderstaande hoeveelheid is ong voor 4 tompoucen, maar ik maak meestal het dubbele, dus op basis van 500 g melk, dat kun je ook doen en dan meer tompoucen maken of het ergens anders voor gebruiken
  • 0,5 vanillestokje als je een heel groot en dik stokje hebt, kun je ook de helft doen
  • 250 g (volle) melk volle melk geeft wel de lekkerste (en meest volle) smaak 😉
  • 50 g suiker
  • 22 g custardpoeder of maizena, maar dan wordt het wat minder geel
  • 22 g eidooier (is ongeveer van 1,5 ei)

Benodigde materialen

  • elektrische mixer
  • Oven
  • het liefst 2 bakplaten
  • Bakpapier
  • pan
  • garde
  • spuitzak evt, kan ook zonder
  • deegroller (of een fles oid om mee te kunnen rollen)

Instructies
 

Voorbereidingen

  • Maak minstens 200g banketbakkersroom. ZIE DIT RECEPT - 0,5 portie van dit recept moet voldoende zijn. Als je alle banketbakkersroom gaat gebruiken voor de tompoucen, dan kun je hier ook alvast gelatine door doen. Dat is makkelijker dan de methode die ik in dit recept deel. Voor 0,5 portie banketbakkersroom neem je 2 gelatineblaadjes. Deze moet je even in een bakje met water leggen. Zodra je de banketbakkersroom klaar hebt en de pan van het vuur haalt, neem je de gelatineblaadjes en roer je het er doorheen, daarna laat je het afkoelen. (dit leg ik ook kort uit in de video op deze pagina, bij min 2.01)
  • Ontdooi 4 plakjes bladerdeeg
  • Leg 2 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het 1 kant op langer uit tot ongeveer 23 cm, doe dit ook met de andere 2 plakjes bladerdeeg.
  • Leg het bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier en prik met een vork heel veel gaatjes in het bladerdeeg
  • Pak alvast nog een stuk bakpapier klaar & een extra bakplaat (heb je geen extra bakplaat, dan kun je het ook gewoon zonder extra bakplaat bakken, maar dan gaat je bladerdeeg wat meer bol staan)
  • Doe eerst alleen de enkele bakplaat in de oven voor 10 min op 200°C
  • Daarna leg je het bakpapier en de bakplaat er bovenop en doe je het nog 15 min terug in de oven op 165°C
  • Laat dit nu afkoelen

Vulling maken

  • Als de banketbakkersroom afgekoeld is, kun je de vulling gaan maken. Let op, deze instructies zijn voor als je nog geen gelatine in de banketbakkersroom hebt gedaan. Anders kun je de stappen met gelatine overslaan.
  • Doe 2 blaadjes gelatine in een bakje met koud water en zet dit even aan de kant.
  • Klop 200 g slagroom stijf met 1 zakjes klopfix en 1 zakje vanillesuiker.
  • Weeg 200 g banketbakkersroom af en doe dit in een mengkom. De rest kun je ergens anders voor gebruiken, dus dit kun je wegzetten en hebben we niet meer nodig.
  • Neem de 2 blaadjes gelatine en doe dit in een klein pannetje. Zet dit heel kort op een heel laag vuurtje zodat het net gesmolten is.
  • Doe nu een klein beetje van de banketbakkersroom bij de gelatine in en roer dit door elkaar. (het moet even aan elkaar wennen, je kunt niet gelijk de warme gelatine bij de koude room doen, want dan krijg je stukjes gelatine in je room)
  • Zet nu de mixer in de banketbakkersroom en begin met kloppen. Voeg met je andere hand het gelatine/room mengstel toe en mix dit er gelijk doorheen. Zorg dat het geen kans krijgt om stijf te worden voordat het er doorheen gemixt is.
  • Neem nu 100 g van de opgeklopte slagroom en doe dit bij de mengkom in. Spatel het rustig door elkaar.
  • Doe dit nu in een spuitzak als je het straks tussen de tompoucen wilt spuiten. Je kunt het er natuurlijk ook gewoon met een lepel tussen doen.

Tompouce in elkaar zetten

  • Neem het gebakken bladerdeeg. Ik snijd een heel dun randje aan alle kanten eraf, zodat het wat mooier recht wordt, dit hoeft natuurlijk niet, dan zijn de randjes alleen wat minder strak.
  • Snijd elke plak bladerdeeg in 4.
  • Maak setjes van 2 plakjes bladerdeeg die het beste bij elkaar passen.
  • Voor de bovenkantjes van de tompoucen leg ik het bladerdeeg op de kop (de onderkant is mooier glad/recht)
  • Maak nu een glazuur van 50 g poedersuiker en een beetje water + beetje kleurstof. Je kunt gewoon beginnen met een paar druppels water en steeds wat toevoegen totdat je een mooie consistentie hebt die je kunt uitsmeren. Je kunt ipv water ook eigk elk ander vloeistof gebruiken. Ik neem voor roze tompoucen bijv vocht van diepvries-zomerfruit. Ik heb in de video getest met oranje water van wortels, dat wordt niet super oranje, maar wel een beetje. Je kunt eigenlijk elk vocht gebruiken wat je wil, zo kun je de kleur en ook de smaak beinvloeden.
  • Smeer de glazuur over de bovenkantjes van de tompoucen.
  • Doe de tompouce-vulling op de bodem van de tompoucen. Dit kun je spuiten met een spuitzak of met een lepel verdelen over de tompoucen.
  • Zet de bovenkantjes erop.
  • Nu kun je nog extra slagroom bovenop doen. Dit kun je spuiten met een spuitzak, of met een lepeltje erop doen.
  • Eet smakelijk en een fijne Koningsdag!
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer

Yummie, ik houd van cookies! Maar op deze website maak ik ook gebruik van cookies om de website goed te laten werken, voorkeuren op te slaan, analyses te doen en voor marketing doeleinden. Door te klikken op accepteren ga je akkoord met het gebruik van alle cookies. Wil je dat niet, dan kun je de instellingen zelf wijzigen.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.