Banketbakkersroom (of ook gele room genoemd) is een hele lekkere room die er geel uitziet en naar vanille smaakt. Het wordt in allerlei recepten gebruikt als vulling of topping en je kan er ook zwitserse room mee maken. NIEUWE VIDEO! Ik heb een nieuwe (kortere) video gemaakt. Wil je de lange/oude video zien? Kijk dan onder het recept!
Video
Aantal:1 portie (ongeveer 500g resultaat)
Ingrediënten
- 1 vanillestokje als je een heel groot en dik stokje hebt, kun je ook de helft doen
- 500 g (volle) melk volle melk geeft wel de lekkerste (en meest volle) smaak 😉
- 100 g suiker
- 45 g custardpoeder of maizena, maar dan wordt het wat minder geel
- 45 g eidooier Ergens tussen de 40–50 gram zou mooi zijn, Ik had precies 45 gram uit 3 M eieren.
Benodigde materialen
- Basis bakbenodigdheden
Instructies
- Haal het merg uit 1 vanillestokje en doe dit merg en het stokje in een pan.(je kan minder doen als je hele dikke grote vanillestokjes hebt)
- Doe ook 450g melk (niet alles dus) in de pan en breng dit samen aan de kook.
- Meng ondertussen de 100g suiker en 45g custardpoeder door elkaar in een bakje.
- Voet eerst een klein scheutje melk toe en roer het door (met een garde) tot een dik papje, voeg steeds meer melk toe tot alle overige 50g melk hierbij in zit en je een mooi papje hebt.
- Voeg de (ongeveer) 45g eidooiers toe aan dit papje en mix dit goed door. Weet je niet hoe je eieren moet scheiden? Kijk dan deze video.
- Als de pan met melk kookt, haal je de pan van het vuur en haal je de vanillestokjes eruit.
- Giet een klein beetje van de hete melk door het ei/suiker/custard papje en mix gelijk goed door met de garde. Voeg dan nog een beetje hete melk toe en mix het weer goed door. Doe als laatste alles in de pan. (check de video om te zien hoe ik dit doe)
- Zet het op een laag vuurtje en blijf met je garde goed doorroeren. Op een gegeven moment begint het een beetje te klonteren, blijf goed doorroeren en dan wordt het geheel opeens veel dikker. Haal het dan van het vuur!
- Blijf goed met je garde mixen (schraap tussendoor even langs de rand met een pannenlikker) en als je een mooi glad geheel hebt, kun je het in een bakje doen.
- EXTRA TIP 1: als je een stevige zwiterse room wilt maken voor bijv tompoucen, dan kun je (nu de room nog warm is) 4 blaadjes gelatine erin doen (deze moet je wel van tevoren even weken in koud water).
- EXTRA TIP 2: als je toch (te) veel klonten in je room hebt, kun je het even in een hakmolentje doen of een staafmixer erin zetten en het op die manier toch glad maken..
- Dek de room gelijk af met huishoudfolie (druk dit direct op de banketbakkersroom) en laat het afkoelen. Eerst tot kamertemperatuur en dan in de koelkast koud laten worden.
- Op het moment dat je het wilt gebruiken, haal je het uit de koelkast. Het is dan heel erg stijf geworden. Klopt het dan nog even met een mixer goed luchtig.
- Eet smakelijk!
Notities
Een langere (en oudere) video waarin ik het recept ook laat zien:
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer