Deze maandag (18 januari) is blue monday. Het zou volgens sommigen de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Laten we ons daarom zelf wat opvrolijken met deze heerlijke blueberry muffins! En ben jij een beetje blue en heb je daarom juist zin in chocola en niet in blueberries? Hak dan een chocoladereep fijn of neem wat choco-druppels en vervang de blauwe bessen door chocola!
Video
Aantal:10 grote muffins
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 1 el bakpoeder
- 1 tl baksoda
- 0,5 tl zout
- 115 g roomboter gesmolten (in pan of magnetron)
- 200 g suiker kristalsuiker
- 2 eieren ik gebruik maat m
- 250 ml karnemelk
- 1 el vanille-aroma
- 135 g blauwe bessen (kan je evt vervangen door chocola) Ik gebruik ze uit de diepvries, maar houd ze in de diepvries tot het moment dat je ze gaat gebruiken in het recept! Je kunt ook verse gebruiken.
Crumble (optioneel)
- 50 g suiker
- 50 g bloem
- 25 g roomboter koud
- 1 tl kaneel
Benodigde materialen
- cupcake bakvorm
- muffin-tulp-vormpjes (of cupcake-papiertjes)
- Basis bakbenodigdheden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte
- Doe je muffin- of cupcake-papiertjes in je cupcakevorm
Crumble
- Je kunt ervoor kiezen om de muffins met/zonder crumble te doen. Mijn muffins hadden voor de video ook een blue monday en de crumble is er doorheen gezakt bij veel muffins. Ze waren nog steeds erg lekker, ook met een klein beetje crumble erop. Ik denk dat bij mij het probleem was dat er veel ijs om de blueberries zat en daardoor veel vocht in m'n beslag gekomen is, maar dit weet ik niet zeker. Je kunt het proberen met crumble (ook als het er doorheen zakt is het lekker) of je kunt het zonder crumble doen. Laat het mij vooral even weten of het gelukt is!
- Meng de 50 g suiker, 50 g bloem, 1 tl kaneel door elkaar.
- Voeg de 25 g koude boter toe en kneed dit met je handen tot kruimels.
Muffins
- Neem een kom met 300 g bloem en voeg hier 1 el bakpoeder, 1 tl baksoda en 0,5 tl zout aan toe en roer dit door elkaar
- Doe de gesmolten boter (115 g) in een mengkom, voeg 200 g suiker toe en mix dit kort op een lage stand tot een geheel
- Voeg 2 eieren toe en mix dit kort door
- Voeg 250 ml karnemelk en 1 el vanille-aroma toe en mix het er kort doorheen
- Voeg de bak met bloem toe en roer dit er met een spatel doorheen
- Neem nu je blauwe bessen uit de vriezer en roer het er voorzichtig en kort doorheen (als je de bessen te vroeg uit de vriezer haalt of als je dit mengsel te lang roert wordt je hele beslag paars)
- Vul de muffin/cupcake vormpjes tot 2/3
- Doe hier eventueel de crumble over (druk het een beetje tussen je vingers aan om grotere crumbs te krijgen)
- Zet het in de oven en verlaag dan de temperatuur naar 180°C
- De muffins zijn klaar als ze er mooi bruin uit zien en als je er een prikkertje insteekt, deze er droog uitkomt. Dit duurde bij mij ongeveer 30 min, maar ik had natuurlijk erg grote muffins en bevroren fruit. Als je geen bevroren fruit gebruikt zal het al korter duren en als je kleinere (cupcakes) maakt, dan zal het ook korter zijn, dus check het vanaf ongeveer 20 min.
- Eet smakelijk!
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer