Deze keer doen we iets compleet anders! Een heerlijke focaccia. Ik houd ervan en vind het superleuk om jullie deze makkelijke methode te laten zien om dit brood te maken. (ps dit is niet de "echte" manier om brood te maken hoor 😉 maar wel heel leuk dat je hier zo'n lekkere focaccia mee maakt)
Video
Aantal:1 focaccia
Ingrediënten
- 315 g bloem (gewoon, standaard bloem)
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 3/4 zakje gist (instant) 1,5 tl
- 200 ml lauwwarm water
- 120 ml olijfolie (extra-vierge)
Smaakmakers, ik gebruik het volgende, maar je kunt wat anders kiezen:
- 2 tenen knofloook
- 1 tl tijm (gedroogd, maar kan natuurlijk ook vers)
- 1 tl rozemarijn (gedroogd, maar kan natuurlijk ook vers)
- 2-3 tl tomatentappende
Benodigde materialen
- Bakblik 26x16cm, maar het kan ook in een grotere/kleinere vorm – dan wordt je focaccia hoger/lager
- Theedoek
- Basis bakbenodigdheden
Instructies
Olie (ruim van tevoren maken)
- Doe 120 ml extra-virgin olijfolie in een pan met 1 tl droge tijm, 1 kleine tl droge rozemarijn, beetje zwarte peper (je kan ook andere kruiden/smaken kiezen als jij dat lekkerder vindt)
- Snijd 2 tenen knoflook in plakjes (ik druk de knoflook eerst plat, zie video) en doe deze bij de pan in
- Zet de pan op een laag vuurtje totdat het geheel begint te borrelen en zet het dan weer uit
- Laat dit afkoelen (als je nu snel door wilt met het deeg, haal dan alvast 2 eetlepels van deze hete olie uit de pan, zodat dit sneller afkoelt
Brooddeeg
- Meng 150 gram bloem, 1tl suiker, 1,5tl gist in een kom
- Doe hier 200 ml lauwwarm water bij in (met 27 graden had ik het mooiste resultaat, bekijk mijn extra video hieronder om te zien hoe je dit zonder thermometer kunt doen)
- Roer dit mengsel goed door en druk de grootste klonten eruit
- Voeg 2 eetlepels van de olie toe (dit kun je evt zeven) en roer dit er doorheen
- Laat dit mengsel 5 minuten rusten
- Voeg nu de overige bloem (165 gram) en 1 tl zout toe en blijf roeren tot alles opgenomen is
- Doe wat bloem op je aanrecht en kneed je deeg 20x door
- Neem een schone kom, kwast wat olie in je kom en doe het deeg erin
- Doe hier een warme/vochtige theedoek op
- Nu is het belangrijk dat dit in een warmere plek kan staan om te rijzen, daarom maak ik een rijskast van mijn oven. Ik zet de bak met het deeg in mijn oven en op de bodem zet ik kopjes of een pan met kokend water. In de oven wordt het dan warmer en ook vochtiger. Houd de deur gesloten en laat het een uur rijzen. (let op: je zou het evt langer kunnen laten rijzen, als jouw watertemperatuur wat lager was dan kan het nog wat minder gerezen zijn, zie de extra video over watertemperatuur hieronder)
Focaccia maken
- Doe 2 eetlepels van de olie in de bakvorm en verspreid over de hele bakvorm
- Doe het deeg in de vorm en druk alle lucht eruit met je vingers en verspreid het deeg over je hele vorm
- Doe nu 2 eetlepels van de olie (en doe ook vooral de stukjes knoflook etc erbij) op het deeg en voeg ook 2 of 3 theelepels met tomatentappende toe (als je dit lekker vindt)
- Verspreid dit over de focaccia en druk dit met je vingers goed in het deeg
- Laat het 20 min staan en verwarm alvast je oven op 220 graden
- Bak nu je focaccia in de oven voor 18-20 min (let op: dit is afhankelijk van je oven en ook formaat bakvorm dat je gekozen hebt) Je kunt de focaccia checken door te kloppen op de bovenkant, als het hol klinkt is het klaar.
- Eet smakelijk!
- Extra tip: Je hebt nu misschien wat olie over, dit is ook lekker om op je focaccia te eten of te gebruiken in Italiaans eten 🙂
Notities
De extra video over je watertemperatuur:
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer