Deze week maken we een heel simpel maar heel smaakvol recept. De cake smaakt echt volledig naar sinaasappel. Houd je hier nou niet van? Dan zou je het ook met citroen kunnen doen ipv sinaasappel, maar dan wordt het opeens wel een hele zomerse cake ;). Houd jij nou van de combinatie chocolade/sinaasappel? Dan zou je ook chocola kunnen toevoegen in het beslag ;).
Video
Aantal:1 cake
Ingrediënten
- 220 g zelfrijzend bakmeel
- 1 ml zout
- 200 g lichtbruine basterdsuiker kan ook gewoon met kristalsuiker
- 220 g roomboter
- 75 g melk
- 3 eieren
- 1 sinaasappel rasp + sap nodig (neem biologisch of was hem goed van tevoren)
- 75 g suiker kristalsuiker
- optioneel kardemom peultjes ik voegde er 6 toe aan de siroop voor 1 cake
Benodigde materialen
- Cakeblik of brownie bakvorm
- Prikkertje (satéprikker bijv)
- Basis bakbenodigdheden
Instructies
De Cake
- Verwarm de oven voor op 180°C (onder- en bovenwarmte)
- Bereid je bakblik voor met bakpapier
- Doe de volgende ingrediënten in een mengkom:
- – 220 zelfrijzend bakmeel
- – 1 ml zout (roer dit even door het zelfrijzend bakmeel)
- – 200 g lichtbruine basterdsuiker
- – 220 g roomboter (zorg ervoor dat deze zacht is, hoeft niet gesmolten, maar wel zacht)
- – 75 g melk
- – 3 eieren
- – rasp van (de schil van) 1 sinaasappel
- Mix dit door elkaar tot alles goed gemengd is.
- Doe het in de bakvorm en bak het totdat er een prikker droog uitkomt. Verschilt erg per bakvorm. Bij mijn cakevorm duurde het ongeveer 50 min, maar denk dat een brownievorm ongeveer 25 min zou duren.
De Siroop
- Hier kun je mee beginnen als je cake ongeveer een kwartier nog in de oven moet staan.
- Doe 75 g suiker in een pannetje
- Voeg de sap van 1 sinaasappel hieraan toe (bij mij was dit ongeveer 117 gram, hoeft niet exact hetzelfde te zijn, maar dan weet je hoeveel ik had)
- Optioneel: als je het lekker vindt, kun je 6 kardemom peultjes een beetje kneuzen en toevoegen en meekoken
- Kook dit ongeveer 10 min op een laag vuurtje
- Als je kardemom gebruikt hebt, moet je dit even door een zeefje halen.
- Zodra de cake klaar is, prik je met een prikker heel veel gaatjes in de cake
- Verdeel de siroop over de cake en laat het lekker in de gaatjes lopen (neem evt een kwast om het een beetje te verdelen)
- Laat de cake afkoelen en haal het dan uit de vorm en snijd het aan! Eet smakelijk! 🙂
Heb je dit recept geprobeerd?Post het op Insta en tag mij @niki_kommer